*** Your browser doesn't support CSS - the page was automatically degraded to structure only. ***

Mi is ez a party?

A function 2005 (avagy function:05 vagy f5) hazánk jelenleg egyetlen demoscene partyja; egy olyan számítástechnikai rendezvény ahol a digitális művészetek rajongói merik össze tudásukat, cserélnek tapasztalatot és szocializálódnak.
A party-n szívesen latjuk a "szakma öreg motorosait" és a kezdőket vagy érdeklődőket egyaránt. Nem kell megijedni, hogy még/mar nem ismersz senkit; a magyar demoscene egy olyan baráti társaság, aki egyaránt örül a visszatérőknek és az újoncoknak.
A félreértések elkerülése végett: a rendezvény NEM LAN-party, nem éri meg csak azért eljönni, hogy ugyanazokkal a játékokkal játszhass, amivel otthon is nyugodtan tudnál. Senki nem fog megkövezni, ha ezt teszed (elvileg), de előre szólunk: így kihagyod a party legjavát.
Amennyiben viszont érdekel a számítástechnika egy olyan ága, amely felett a nagyközönség gyakran szemet huny, akkor szeretettel várunk a Function 2005-ön!

Mi az a demoscene?

A demoscene, öltönyös megfogalmazással élve, "valós idejű non-interaktív multimédiás prezentációkkal foglalkozó underground szubkultúra".
Hogy ez mit jelent emberi nyelven? Egy demó valahol egy játék és egy animációs kisfilm vagy egy videoklipp között van; bár látványilag az utóbbiakkal sorolhatók egy kategóriába, technikailag az előbbihez vannak közelebb: a demók "valós időben" futnak, tehát amíg egy film minden képkockája egyszer lett kiszámolva és eltárolva, addig egy demó egy képkockája a másodperc törtrésze alatt számolódik akkor, amikor azt a demót megnézzük. Egy demó ugyanolyan, mint egy színielőadás, az egész akkor és ott történik az orrunk előtt, amikor megtekintjük, és ahogy egy színielőadásnál, ugyanúgy egy demónal is szerepet játszhat a véletlen; vannak demók, amik minden lefuttatáskor máshogy néznek ki. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy amíg egy film több száz megabyte-os is lehet, addig a demók jóval kisebbek, nem ritkán nem érik el a 64 vagy 4 kilobyte méretet sem.
A demoscene azoknak a művészeknek az összessége, akik ilyen demókat készítenek. A scene tagjai kóderek, zenészek, grafikusok, 3D modellerek, vagy egyszerű laikusok, akik ugyan a produktív részéhez nem értenek, de szeretik a demókat és a jó társaságot.

Információk

Időpont
2005. október 7-9.
Helyszín
Táncsics Mihály Művelődési Ház
1238 Budapest, Grassalkovich u. 122-124 (Soroksár)
(részletesen itt)
Belépő
2000 forint (hölgyeknek ingyenes, de szavazni csak a belépő megvétele után lehet)
Archívum:
2003
2004